Thanatopraxie is een vorm van balseming
Thanatopraxie is een vorm van balseming. Het doel hiervan is om de ontbinding van het lichaam na overlijden voor ongeveer 10 dagen tegen te gaan. Helaas is het zo dat onze lichaamseigen bacteriën en enzymen, die ons tijdens leven zulke goede diensten bewijzen, zich na overlijden direct tegen ons keren. Thanatopraxie verlamt dit proces tijdelijk.
Voordelen van thanatopraxie zijn:
- • Er is in de meeste gevallen geen koeling meer nodig (alleen bij extreem overgewicht)
- • Er vindt geen verkleuring plaats van de huid en er ontstaat geen condens op de huid
- • Kans op lekkage via de huid wordt voorkomen
- • Er treden geen nare geuren op tijdens de opbaarperiode
- • De huid blijft soepel
- • De overledene krijgt een natuurlijke uitstraling
- • Bij aanraking van de overledene voelt het lichaam niet zo kil en koud aan, want het neemt de omgevingstemperatuur aan
Thanatopraxie is een behandeling die bij voorkeur plaatsvindt in een verzorgruimte. De overledene wordt opgehaald en na de behandeling teruggebracht naar huis of naar een rouwcentrum. Na de behandeling wordt de overledene volledig verzorgd en gekleed. Dit laatste kan uiteraard plaatsvinden in aanwezigheid van nabestaanden.
Waarom thanatopraxie en niet gewoon een koeling gebruiken tijdens de opbaring?
- • Het koelen van het lichaam van een overledene kost tijd. Voordat het lichaam adequaat gekoeld is zijn er snel 24 uur voorbij gegaan en dat betekent een paradijs voor onze bacteriën en enzymen. Deze voelen zich het prettigst bij een lichaamstemperatuur van 31 graden Celsius en kunnen zich dan ook gedurende de eerste periode van koeling maximaal vermeerderen. Dat is nu juist iets wat we het minst willen.
- • Daarnaast hebben we, veelal wanneer het lichaam van de overledene vanuit een ziekenhuis komt, te maken met veel (extra toegediend) vocht in het lichaam. Een vochtige omgeving, zeker bij een prettige temperatuur, zorgt voor extra stimulans van de ontbinding. Bij thanatopraxie wordt dat vocht uit het lichaam verwijderd en krijgt de ontbinding geen kans.
- • Vaak wordt er door de uitvaartondernemer bij opbaring op koeling terecht geadviseerd om de omgevingstemperatuur te minimaliseren tot 18-19 graden Celsius. Dan heeft u immers de meeste kans om zonder problemen door de opbaarperiode heen te komen. Alleen is 18-19 graden Celsius best koud in de winter en zomers is het dan ook nodig om een airco in de opbaarkamer aan te sluiten.
Thanatopraxie is een mooi alternatief voor het gebruik van koeling. In ieder geval iets voor de uitvaartondernemers om goed met de nabestaanden te bespreken. De keuze op welke manier de opbaring zal plaatsvinden, ligt toch altijd bij hen.
Is thanatopraxie bij iedereen mogelijk? Neen, bij donatie van botten is onze bloedsomloop zo beschadigd dat de conserverende vloeistof niet overal voldoende kan worden ingebracht. Ook bij een huiddonatie is het niet mogelijk omdat we de natuurlijke bescherming van de huid dan missen. Bij overlijden na gebruik van verdovende middelen, is het soms ook niet mogelijk.
Is thanatopraxie een garantie dat een opbaring vlekkeloos verloopt? Helaas, niet helemaal. In enkele gevallen blijkt dat het lichaam niet reageert op de conserverende vloeistof. Dit is echter niet vaak voorkomend.
Staan uw wensen er niet bij?
Laat het ons weten.
Tel: 085-1306447
Erik uw uitvaartverzorger